Zaharul din vin

Citeam la Morar pe blog despre un vin dulce si mi s-a parut dubioasa cifra de 180g de zahar la litru. Mi s-a parut mult. Ca sa nu mor prost m-am dat putin pe wikipedia si am aflat ca vinul e considerat dulce daca are mai mult de 45 de grame de zahar la litru. Ok. De acord.

Apoi am aflat ca Tokai, vinul dulce de la unguri ajunge si pana la 450 de grame de zahar la litru de vin. Am zis ca wow. Apoi am mai aflat ca sunt unele vinuri “speciale” care ajung la 900 de grame de zahar la litru de vin.

Hai frate… juma de kil de zahar in litru de vin? 900 de grame? Se masoara altfel? am citit prost? E careva mai destept si mai betiv care sa-mi explice care-i treaba? Cifrele mi se par exagerat de mari.

6 Responses to “Zaharul din vin”

 1. petrescs Says:

  Fara a fi vreun specialist, pot spune ca exista nivele destul de ridicate de zaharuri in struguri; eu am masurat in toamna asta mustul meu proaspat de Feteasca Regala de Jaristea si mi-a dat 250 g/l. Se masoara cu un densimetru etalonat special (mustimetru). Un strugure oarecare poate sa nu dea nici 100 g/l in must (in functie de soi, vreme, podgorie samd), de unde rezulta niste vinuri destul de acre.

  Ideea e ca pe masura ce fermenteaza, zaharul se transforma in alcool, ceea ce duce in final la scaderea acestei valori; sau poate nu, daca producatorul decide sa intrerupa cumva fermentarea pentru a obtine un vin demidulce sau dulce pentru desert; sau daca e prea rece in pivnita/crama, fermentarea nu are loc pana la capat si iarasi rezulta vinuri dulci, in care fructoza din must nu a apucat sa se transforme complet in alcool.

  De vinuri in care sa ramana zahar 900 g/l nu am auzit, probabil sunt mai degraba un must foarte concentrat si aproape deloc fermentat.

 2. add Says:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sweetness_of_wine

  aia cu zahar + drjdie = alcool + CO2 o stiu si eu…

  sa o luam altfel, intr-o “punga de zahar” o fi un kilogram de zahar?

 3. add Says:

  absolut fascinant:

  http://add-at-work.com/jing/2010-01-05_1529.png

 4. inero Says:

  Vinul ala nu ingrasa?
  Teoretic zaharul nu ramane in vin ci se trasforma in alcool. Este imposibil, probabil se ia cantitatea inainte de a se pune la fermentat.

 5. kostake Says:

  Posibil sa fi inteles tu gresit. Poate se referea la cantitatea de zahar din Kg de struguri. Un grad alcoolic rezulta din aproximativ 17g de zahar prezent in struguri. Minim pt un vin de 10° ar fi cam 170 -180 g/Kg. Vinurile din aceast acategorie sunt catalogate vinuri de masa. Cele cu concentratii mai mari sunt in general cele DOC. Ce spui tu acolo despre cantitatile de zahar in litrul de vin nu exista…ar fi suc…

 6. add Says:

  e la litru, si e pe bune, sucul are mai putin :P vezi poza mea si fa un calcul scurt.

Leave a Reply